Komponowanie diety dla zwierząt hodowlanych
Rolnictwo ma wiele twarzy. Niektórym kojarzy się ono przede wszystkim z produkcją roślinną, jednak nie tylko o niej należy mówić.
Owszem, zboża, warzywa czy owoce są szalenie istotne i zaliczamy je do absolutnie kluczowych produktów z punktu widzenia diety każdego człowieka. Jednak nie da się zaprzeczyć temu, że produkty pochodzenia zwierzęcego również mają ogromne znaczenie i sięgając po nie dostarczamy do swojego organizmu szeregu cennych składników.
Zwierzęta hodowlane są zatem istotnym elementem świata rolniczego i nie da się temu zaprzeczyć. Głównym celem hodowli zwierzęcej w rolnictwie jest pozyskiwanie dobrej jakości mięsa.
Do najpowszechniej spożywanych jego gatunków zalicza się drób (przede wszystkim kurczaka oraz indyka), wieprzowinę oraz wołowinę. W polskich warunkach spożycie tych trzech rodzajów mięsa jest największe, a przoduje mięso z kurczaka – z uwagi na relatywnie niską cenę i wartości odżywcze.
To, czy mięso będzie dobrej jakości zależy w największym stopniu od diety hodowanych zwierząt. W warunkach rolnictwa o wysokiej wydajności zwierzęta karmi się przede wszystkim gotowymi mieszankami pasz, które powinny dostarczać im odpowiedniej ilości składników odżywczych.
Często stosuje się również dodatki w postaci antybiotyków, które chronią inwentarz przed chorobami, ale mogą wpływać negatywnie na przyswajanie mięsa przez organizm człowieka. Najlepiej sięgać po mięso z upraw ekologicznych, ponieważ najczęściej jest ono wolne od udziału niepożądanych dodatków chemicznych.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły
Rola produktów uzupełniających w uprawie warzyw
Trudno wyobrazić sobie dietę współczesnego człowieka bez składników warzywnych. Generalnie warzywa towarzyszyły nam od zawsze. Uprawiono rozmaite w zależności od uwarunkowań klimatycznych, jednak niektóre z nich wpisały się w naszą dietę bardziej niż pozostałe. Jeśli trzeba by wymienić jedną roślinę
Uprawa i nawożenie buraków cukrowych i pastewnych
Buraki zaliczają się do warzyw o bardzo dużym znaczeniu dla przemysłu spożywczego, ale również dla naszych codziennych poczynań kulinarnych. Bulwy o intensywnie czerwonym kolorze mają w sobie wiele składników odżywczych, są cenione za doskonały smak, którym cieszymy się przede wszystkim spożywając t